BASIN VE KAMUOYUNA
Tarih: 22.06.2020| Okunma Sayısı: 1079

BASINA VE KAMUOYUNA

Avukatlık Kanunu’na ilişkin yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili gündem kamuoyunca malumdur.

Elazığ Barosu olarak; 7Mayıs 2020 tarihinde açıkça çoklu baroya karşı olduğumuza dair ilk açıklamamızı yapmış bulunuyoruz. Akabinde de 19 Mayıs 2020 ve 01 Haziran 2020 tarihlerinde Ankara da yapılan baro başkanları toplantılarında tüm barolarca imzalanan bildiriler ile yine teklifin geri çekilmesine ilişkin mutabakat, Baromuzca paylaşılmıştır. Bunun yanında teklifin geri çekilmesi noktasında Gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Yine 17 Haziran 2020’de yine tüm basın ve kamuoyu ile yapılması planlanan değişikliklerle ilgili görüşlerimiz paylaşılmış ve tüm baro başkanları ile eş zamanlı basın açıklaması yapılmıştır. Elazığ Barosu çoklu baro ile ilgili yasa değişikliğine karşıdır.

Teklifin geri çekilmemesi üzerine, yürüyüş yapılması kararı alan baro başkanlarımız olmuştur. Kararlar içinde farklı eylem şekilleri de sunulmuş ancak yürüyüş konusunda genel bir mutabakat sağlanamamıştır.

Elazığ Barosu  genel mutabakatın sağlandığı Anıtkabir ziyareti ve devamındaki programa katılım sağlamak üzere Baro Başkanı Av. Mustafa YENTÜR temsilinde Ankara’ya gitmiştir. Diğer baro başkanlarımızla Anıtkabir’de buluşmak üzere anlaşılmış olup, Anıtkabir ziyareti akabinde yürüyüş gerçekleştirilerek ve açıklama ile programın sonlandırılması planlanmıştır.

Elazığ  Barosu adına Baro Başkanı Av.Mustafa YENTÜR Anıtkabir programına katılarak, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkmış, ancak birlikte Anıtkabir’den yürüme kararı alınan baro başkanlarının Ankara’ya girişlerine izin verilmediği bilgisi üzerine, derhal Anıtkabir’de bulunan baro başkanlarımız ile Ankara’nın giriş noktasına intikal etmiştir. Ankara’nın girişinde baro başkanlarına yönelik tutum ve davranışlar, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne katı bir müdahale olup, kabul edilebilir değildir. Gaziantep Baro Başkanı Sayın Av. Berktaş Şarklı’ya yönelik müdahale ile ilgili ivedilikle soruşturma başlatılarak sorumlular tespit edilmelidir.  Savunma yargının kurucu unsuru, hak arama hürriyetinin temel güvencesidir.  Barolar ve baro başkanlarının eylem ve yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili farklı görüş ve düşünceleri olabilir. Demokratik hukuk devletinde olması gereken de budur.

Elazığ Barosu savunmaya yönelik yapılacak her türlü girişimde, savunmanın haklarını korumaya kararlıdır. Bu sebeple yasal haklarını kullanan baro başkanlarına Ankara girişindeki müdahalenin sonlandırılması gerekliliği ve Baro Başkanı Av. Mustafa YENTÜR’ün halen Ankara girişinde diğer baro başkanları ile birlikte olayın takipçisi olduğu saygı ile duyurulur.

24.04.2024