TBB DUYURU
Tarih: 22.10.2020| Okunma Sayısı: 653

TBB DUYURU NO:2020/80

Konu: Avukat Kimliklerinin Bankacılık İşlemlerinde Resmi Kimlik Sayılması Hakkında.

Bankacılık işlemlerinde Türkiye Barolar Birliğince düzenlenen avukatlık kimlik belgelerinin ibrazının yeterli olduğuna ilişkin Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü  tarafından  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığı’na gönderilen yazının bir örneği ilişikte  gönderilmiştir.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarım.

T.C. ADALET BAKANLIĞI

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 92358809-152.99/

Konu : Avukat Kimliklerinin Bankacılık İşlemlerinde Resmi Kimlik Sayılması

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BAŞKANLIĞINA

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında avukat kimliklerinin tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğunun belirtildiği ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliğin "Gerçek kişilerde kimlik tespiti" başlıklı 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendine 14.12.2017 tarihli ve 30270 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile "... üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunan ve özel kanunlarında resmi kimlik hükmünde olduğu açıkça belirtilen kimlik belgeleri" hükmünün eklendiği nazara alındığında 14.12.2017 tarihinden itibaren bankacılık işlemlerinde avukat kimliklerinin kabul edilmesi zorunlu olduğu halde bir kısım bankalarca halen avukatlar tarafından işlem için avukat kimlikleri ibraz edildiğinde işlem yapılmadığı ve zorluk çıkartıldığı Bakanlığımıza bildirilmiştir. Bilindiği üzere; 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 1 inci maddesinde avukatlığın bir kamu hizmeti olduğu ve avukatların, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil ettikleri ifade edilmiştir. Kamu hizmeti niteliğindeki avukatlık mesleğini yürüten avukatlar, yargı görevini yerine getirirken yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmekte, hukuki münasebetlerin düzenlenmesi, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlemesi ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanması noktasında her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde görev ifa etmektedirler. Diğer taraftan, avukatlar ifa ettikleri görev dolayısıyla adaletin tesisinde doğrudan görev aldıklarından kamu yararının korunmasına katkı sunmaktadırlar. Bu anlamda, güven veren ve erişilebilir adaletin tesisinde, hak ve özgürlüklerle hukukun üstünlüğü ilkesinin güçlendirilmesinde avukatlık mesleğinin yadsınamaz bir yeri vardır. Bundan dolayıdır ki, avukatların mesleki sorunlarına çözüm bulmak ve savunmanın imkanlarını güçlendirmek her zaman için önem arz etmiştir. Bu amaçla da Avukatlık Kanununun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında, görevlerinin yerine getirilmesinde tüm kurumların avukatlara yardımcı olmak zorunda oldukları açıkça hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle, avukatların mesleklerini daha etkin bir biçimde ifa edebilmeleri için tüm kurum ve kuruluşların üzerilerine düşen sorumlulukları yerine getirme konusunda hassas davranmaları önem teşkil etmektedir. Bu itibarla, avukatlar tarafından avukat kimliklerinin ibraz edilmesi halinde Bankalarca işlem yapılması ve zorluk çıkarılmaması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim.

Hakan ÖZTATAR

Hâkim Bakan a. Genel Müdür