KADIN HAKLARI KOMİSYONU
Tarih: 9.07.2015| Okunma Sayısı: 3864

Çocuğun cinsel istismarı suçu dolayısı ile Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya 23 Baroyu temsilen Çocuk Hakları Merkezlerinden avukatlar katıldı. Yerel Mahkeme 23 Baronun Katılma Talebini reddetti. Ancak Elazığ Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ile diğer baroların Çocuk Hakları Komisyon üyeleri avukatlar, davanın takipçisi olacağını bildirdiler.

Çocuğun cinsel istismarı suçu dolayısı ile Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, 23 Baroyu temsilen Çocuk Hakları Merkezlerinden avukatlar katılmıştır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Baroların Kuruluş ve Nitelikleri” Başlıklı 76. maddesinin 4667 sayılı Kanun’la değişik 1 inci fıkrasında; “Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır” hükmü düzenlenmesi, Aynı Kanun’un “Yönetim Kurulunun Görevleri” başlıklı 95 inci maddesine 4667 sayılı Kanun’la eklenen 21 inci bendi ile de “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak”, baroların görevleri arasında sayılması ile tüm baroların Davaya müdahale açısından talebi, yukarıda belirtilen kanun maddesinin ifadesinde vücut bulmaktadır. Daha özel nitelikli olan Avukatlık Kanunu’nun 76 ve 95/21 maddeleri karşısında ise baroların müdahillik için doğrudan zarar görme şartı gerekmemektedir. Bunun yanında Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) 55/3 maddesinde “Taraflar, kendi iç hukuk kurallarının öngördüğü koşullara uygun biçimde, bu Sözleşme’de belirlenen suçlarla ilgili olarak yürütülen soruşturma ve yargı süreçlerinde mağdurun kendi talebi doğrultusunda kamu kuruluşlarından ve sivil toplum kuruluşlarından ve aile içi şiddet danışmanlarından yardım ve/veya destek almasına olanak sağlamak üzere gereken yasal veya diğer tedbirleri alacaktır” ifadesi bulunmaktadır. İstanbul Sözleşmesi olarak da adlandırılan bu sözleşme 01.08.2014 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Söz konusu sözleşme Baroların katılma taleplerini yasal dayanaklarını güçlendiren bir sözleşmedir. Baroların kamu hizmeti yürütmesinden doğan sorumluluğu doğrultusunda çocuğun yüksek yararı ilkesini esas alan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslararası ve ulusal mevzuat doğrultusunda çocuk haklarının tanıtılması, korunması ve yaygınlaştırılması, Çocuk Hakları İhlallerinin İzlenmesi, ihlal teşkil eden her tür eylem ve düzenlemenin izlenmesi, istismar ve ihmale uğrayan çocuklara temsil dahil her türlü hukuki yardımın sağlanması amacına yönelik faaliyetleri kapsamında mağdura yönelik eylemleri nedeniyle derinden yaralanan kamu vicdanının mahkemede temsil edilmesinin gerekliliğine olan inançtan ve yukarıda özetlenen Merkezimizin kuruluş amacı ile BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULUNUN 29 Kasım 1985 tarih ve 40/34 sayılı Kararında “Suçtan ve yetki istismarından mağdur olanlara adalet sağlanmasına dair temel prensipler bildirisi ceza kanunlarının eylem veya ihmal yoluyla ihlal edilmesi nedeniyle, bireysel veya toplu olarak fiziksel veya ruhsal biçimde yaralanma da dahil olmak üzere manevi acılar çeken, ekonomik kayba uğrayan veya temel hakları esas bir biçimde zayıflayan veya bu suretle zarar gören kimse mağdurdur.” denerek mağdur ve suçtan zarar gören kavramlarının son derece geniş yorumlanmasından hareketle, mağdurun yanında katılma taleplerini sıralamıştır. Yukarıda sayılan gerekçeler doğrultusunda 23 baronun katılma talebi, yerel mahkeme kararınca kabul görmemiştir. Ancak Elazığ Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ile diğer baroların Çocuk Hakları Komisyon üyeleri avukatlar, davanın takipçisi olacağını bildirilmiştir.

20.04.2024