CMK DUYURUSU
Tarih: 26.04.2007 23:00:00| Okunma Sayısı: 2433

5560 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 19.12.2006 tarihinden önce C.M.K. gereğince müdafi ve vekil olarak görevlendirilen meslektaşlarımıza ödenmesi gereken ücret karşılığı tutarın kalan kısmı için Adalet Bakanlığı bütçesine ödenek aktarımını düzenleyen 5617 sayılı yasanın Geçici 1. maddesinin ödemelere ilişkin usul ve esasların Adalet ve Maliye Bakanlıkları ile Türkiye Barolar Birliğince birlikte belirlenir hükmü gereğince yapılan çalışmalar sonunda “19.12.2006 tarihinden öce CMK gereğince görevlendirilen müdafi ve vekillerin almaya hak ettikleri ücretler ile görevin ifasından doğan zorunlu yol giderlerin ödenmesine ilişkin yönetmelik” hazırlanarak Sayıştay incelemesine sunulmuştur. Bu yönetmelik gereğince ödenmesi gereken para Maliye Bakanlığı tarafından Adalet Bakanlığı bütçesine aktarıldığı Barolar Birliği tarafından bildirilmiştir.

Sayıştay incelenmesine sunulan yönetmelik yürürlüğe girdiğinde meslektaşlarımızdan serbest meslek makbuzları alınıp ödenmenin yapılması için ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına ödeme listeleri gönderilecektir.

19.12.2006 tarihinden sonraki ödemelerin yapılmasını düzenleyen Yönetmelikteki Sarf kararının kaldırıldığı ve ödeme evraklarının baroya teslim edileceğine dair yönetmelik değişiklik taslağı Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış fakat hala yürürlüğe girmemiştir. Bu yönetmelik değişiklik hali ile yürürlüğe girerse sarf kararı alınmayacak evraklar eskiden olduğu gibi baro başkanlığına teslim edilecek baro tarafından evraklar incelendikten sonra ödenmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilecektir. Şu anda yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre, isteyen meslektaşlarımız sarf kararı alıp serbest meslek makbuzunu düzenleyip banka hesap numarasını ( Baro tarafından açılan deniz bank hesabını ) dilekçe ile Cumhuriyet başsavcılıklarına teslim ederek ödemelerini alabilirler.

19.12.2006 tarihinden sonraki CMK gereğince yapılan hukuki yardımlarda soruşturma ve koğuşturma zabıtlarının onaylı suretlerinin alınması gerekmektedir.

19.12.2006 tarihinden sonraki ödemelerde evrakların barolara teslim edilmesi şeklindeki Yönetmelik taslağı yürürlüğe girdiğinde en kısa zamanda bu dönemden sonraki evrakların meslektaşlarımızdan baroya teslimi istenecektir.

Baro tarafından alınan CMK görevlendirmesinin durdurulması nedeniyle nöbetlerini ifa edemeyen meslektaşlarımıza 31.05.2007 tarihinde başlayan yeni nöbet listesinde iki defa nöbet sırası verilecektir. 27.04.2007

ELAZIĞ BAROSU

CMK KOMİSYONU