ADLİ YIL AÇILIŞ BİLDİRİSİ
Tarih: 7.09.2008 23:00:00| Okunma Sayısı: 2351

Adli Yılın tüm meslektaşlarıma ve yargının diğer temsilcilerine hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Yeni Adli yıl münasebetiyle bir kere daha belirtmek isteriz ki:

-Ülkemizde Avukatlık Mesleğinin icrasında çeşitli güçlükler yaşanmaktadır. Avukatların Yargının kurucu unsuru olması ilkesine uygun yasal düzenlemelerin bir an evvel yapılması zaruret arz etmektedir. 2007 ve 2008 Yıllarında CMK ödemelerinde yapılan pek çok düzenlemeye rağmen henüz sistemin işlemediği, Maliye tarafından ödenmesi gereken meblağların 6 aydan fazlaca süreden beri ödenmediği bilinmektedir. Meslektaşlarımızın büyük bir özveriyle sürdürdüğü CMK hizmetlerinin devam edebilir olması bakımından bir an evvel bu konuda düzenleme yapılmasının zorunlu olduğunu belirtmek isterim.

-Ülkemizin en önemli ve güncelliğini hiç yitirmeyen meselelerinden birisi yolsuzluklardır. Yolsuzlukların ve yolsuzluk yapanların yargı önünde en etkin yollarla denetiminin yapılabilmesi ve hesabının sorulması için DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI VE YARGI SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ için gerekli adımların acilen atılması gerektiği kanaatimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

-Ülkemizin son yıllarda Yüksek Mahkemeler ile İktidar arasında yaşanan gerilimlerden çok ağır şekilde zararlar gördüğü herkesin malumudur. Yargıçların ve Hükümet temsilcilerinin Anayasal sınırları ve mesuliyetlerine uygun olarak hareket etmelerinin gerekliliği izahtan varestedir. Ülkemizin sun’i gerilimlere, bireysel İnatlaşmalara harcayacak bir tek dakikası ve bir tek kuruşu kalmamıştır. Birileri diğerlerinden hoşlanmadığı için, birileri diğerlerine ders vermek istediği için, birileri diğerlerine güç gösterisinde bulunması için yapılacak her türlü iş ve eylemin faturasını bu yoksul ve masum halk ödemektedir.

-Kamuoyunda ‘Ergenekon Davası’ olarak bilinen ve devam eden dava dosyası nın en makul ve en adil şekilde sonuçlandırılması tüm hukukçular gibi bizim de beklentimizdir.

-Ülkemizde Mahkeme sayısı gerekenin çok çok altındadır. Davaların yıllarca uzamasının nedeni de budur. Mahkeme sayısı, Hâkim, Savcı ve Adliye Personeli sayısının behemahal artırılması gereklidir. Bu kapsamda Yapılan yasal düzenleme ile Avukatlık Mesleğinde belirli bir kıdemi olanlar arasından yine yazılı yarışma neticesinde Hâkimlik mesleğine geçiş öngörülmüş ve buna ilişkin sınav da 2008 yılı başında yapılmıştı. Bu sınavın 2008 Yılı Eylül ayı itibariyle dahi hala neticelendirilmemiş olduğunu üzülerek belirtmeliyiz.

Adalet Bakanlığının sayısı 100 ü geçmeyen Hâkim alımını 1 yılda tamamlayamamış olması Hâkim Savcı açığının kapatılmasında Bakanlığın ne oranda bir hıza sahip olduğunu göstermektedir. Bakanlık yasanın çıkmasından bugüne kadar 1 tek kişiyi bile Hâkim olarak atayamamıştır. Bu durumda sayısı binlerle ifade edilen hâkim savcı açığının kapatılması onyılları bulacaktır.

Bu düşüncelerle yeni Adli Yılın öncelikle Elazığ Barosu üyesi kıymetli meslektaşlarıma ve Yargının diğer unsurlarına hayırlı olmasını temenni ederim. 08.09.2008

Av. Rüstem Kadri SEPTİOĞLU

ELAZIĞ BAROSU BAŞKANI