Baromuza Yeni Katılım
Tarih: 18.02.2010 23:00:00| Okunma Sayısı: 2538

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Erzincan Cumhuriyet Başsavcısının göz altına alınması ve tutuklanması, ardından Erzurum Adliyesinde görevli özel yetkili Cumhuriyet savcılarının özel yetkilerinin HSYK kararı ile kaldırılması günlerdir ülke gündemini meşgul eden yargıda bir kaos yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu olumsuz görüntüler halkımızın yargıya olan güvenini sarsmaktadır.

 

            Hukuk Devleti tam demokrasi ve bağımsız yargının varlığı ile hayat bulur.Yargının bağımsızlığı kadar yargının tarafsızlığı da hukuk devletinde önem arz etmektedir.Bugün ülkemizin,yargının bağımsızlığına ve yargının tarafsızlığına her zamankinden fazla ihtiyacı vardır.

 

            Ayrıca yargının siyasallaştırılmaması gerekmektedir. Bugün ise yargı kurumları ve bazı sivil toplum örgütleri adeta siyasi partilerin kolları gibi hareket etmektedirler.İçinde bulunulan bu durumu hukuk devleti ve bağımsız yargının kurucu unsurlarından savunma görevini ifa eden Avukatlar olarak kınıyoruz.

 

            Gerek basın ve yayın organları gerekse siyasi partiler, diğer kurum, kuruluşlar ve örgütler, Anayasal Hak ve güvencelerden olan masumiyet karinesini açıkça ihlal ederek kişileri toplum gözünde suçlu göstererek yayınlar yapıp, görüş bildirmemelidirler.

 

            Sürmekte olan bir soruşturma sırasında hiçbir araştırma, inceleme yapmadan ve gerekçe gösterilmeden yetkilerin alınması yargı bağımsızlığına vurulmuş bir darbedir. Yargının bağımsızlığına yapılan bu müdahalelerin ister hükümet kanadından isterse HSYK tarafından yapılmış olsun, aralarında bir fark yoktur.Bu anlamda yapılmış her müdahale ülkemizi hukuk devletinden bir adım daha uzaklaştırmaktadır.

 

            Bütün bu sorunların çözümü konusunda ortak olan kanaat yeni bir Anayasa ve yargı reformu yapılması olarak gösterilmektedir.Bu yapılırken de toplumun bütün kesimlerinin mutabık kalacağı bir Anayasa ve yargı reformu hazırlanmalıdır.

 

             Maalesef herkes kendine göre bir reform istemektedir.Unutulmamalıdır ki hazırlanan yargı reformu tasarısında Avukatlar Yargı mensubu olmaktan çıkartılarak, Yargı profesyoneli adı altında ötelenmişlerdir.CMK uygulamalarında Avukatlar Cumhuriyet Savcılarına ve Hakimlere sarf kararıyla bağlanmaya çalışılmakta,bu durum ise savunmanın bağımsızlığını açıkça zedelemektedir.Kaldı ki , Konya Adliye Sarayı’nda Avukatlara reva görülen muameleler savunmaya yönelik bakış açısını açıkça ortaya koymaktadır.Yargıda yaşanan güncel sorunlara karşı ; Barolar , sivil toplum örgütleri, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından gösterilen hassasiyetin,savunma bağımsızlığına yönelik bu saldırılar karşısında da gösterilmesini Elazığ Barosu olarak beklemekteyiz.

 

            Yargı bağımsızlığı ve özellike bağımsız savunmanın bir gün gerçekleşeceği inancıyla kamuoyuna duyurulur.

 

                                                                        Av. Rüstem Kadri SEPTİOĞLU

                                                                         ELAZIĞ BAROSU BAŞKANI 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. MELİH EFE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.