SONUÇ BİLDİRGESİ
Tarih: 18.06.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 2883

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BAROLARI TOPLANTISI

SONUÇ BİLDİRGESİ

 

1-         Türkiye’ nin çözüm bekleyen birçok sorunu bulunmaktadır. Bu sorunların çözümü için öncelikle Türkiye’nin toplumsal dokusuna uygun demokratik, sivil yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu toplumun tüm kesimleri tarafından dile getirilmektedir. Ülkemizin seçim sonrası önemli gündemini bu husus oluşturmaktadır.

2-         Yeni Anayasa; müzakere, görüşme, tartışma ve uzlaşma ile toplumun tüm kesimlerinin söz sahibi olabildiği bir hazırlanış sürecine ihtiyaç duymaktadır. Anayasa çoğunlukçu değil çoğulcu bir anlayışla hazırlanmalıdır. Bu bakımdan bütün siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, dernekler vakıflar ve toplumun tüm kesimlerinin katılımı sağlanarak beklentileri karşılanmalıdır.

3-         Yeni Anayasada “insan onuru“ esas alınmalıdır.Türkiye’de vatandaşlık insan onuru kimliğine bürünmelidir. Vatandaşların tercihlerine müdahale edilmemelidir. Devletin ve kurumlarının öncelendiği değil bireyin öncelendiği bir anlayış esas alınmalıdır.Anayasada hiçbir hükme kutsiyet atfedilmemelidir.

4-         Anayasanın herhangi bir din, ideoloji ve dil karşısında taraf olmaması, hepsine eşit mesafede yaklaşması sağlanmalıdır. Bu bakımdan Anayasa nötr olmalıdır.Ayrıca yeni anayasada bireyin doğuştan gelen ve seçme hakkı olmayan ana diline ilişkin(Ör.Kürtçe, Arapça, Lazca, Çerkezce vb.) ana dilde savunma, ana dilde eğitim, ana dilin kamusal alanda kullanımı güvenceye kavuşmalıdır.

5-         Anayasa hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına dayanmalıdır. Kuvvetler ayrılığı belirgin olmalı, yargı kararlarında devleti değil adaleti esas almalı, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Yargıda ki çok başlılığa son verilmelidir. Askeri vesayete olanak sağlayan kurumlar kaldırılmalıdır.

6-         Adil yargılanma hakkına aykırı, özel yargılama usulleri içeren ve yargıda çift başlılığa yol açan DGM’lerin devamı olan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri kaldırılmalıdır.Terörle Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanunun 220. Maddesi dekaldırılmalıdır. Bu hükümler, toplumun her kesiminde mağduriyetlere neden olmakla beraber cezada orantılılık, suç ve cezaların şahsililiği ilkesine aykırı olup adil yargılanma hakkını ihlal etmektedir. Keza önceleri siyasetçiler, belediye başkanları, yazarlar, gazeteciler ve nihayetinde avukatlar başta olmak üzere kitleselleşen haksız tutuklamalar; kamu vicdanını incitmektedir. Daha da acısı, anayasa ve yasalarımızda belirtilmediği halde yüksek yargı kararları ile kanun koyucu yerine geçilerek yeni cezalar ihdas edilmekte , suç ve cezada kanunililik ilkesi ihlal edilmektedir.

7-         Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.Anayasada din ve vicdan özgürlüğü teminat altına alınarak bireyin inancını yaşaması önündeki engeller kaldırılmalıdır. Farklı din ve inançlara, mezheplere mensup vatandaşların ihtiyaçları karşılanmalıdır.

8-         Devletin aşırı merkeziyetçi bürokratik yapısı küçültülmeli, atanmışların ve merkezi yönetimin, seçilmiş yerel idareler üzerindeki vesayetine son verilerek yerel yönetimler yerinden yönetim ilkesine dayalı olarak yeniden yapılandırılmalıdır.Bu hususta toplumun beklentileri karşılanmalıdır.

9-         Kürt sorununun yeniAnayasa ile çözümlenmesi sürecinde şiddetten, çatışmadan uzak, silahların sustuğu, uzlaşmacı diyalog yönteminin hakim kılınması için herkes üzerine düşeni, hassasiyetle yerine getirmelidir.

            Basın ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

AĞRI BAROSU                      DİYARBAKIR BAROSU        KARS BAROSU                     ŞANLIURFA BAROSU

BATMAN BAROSU              ELAZIĞ BAROSU                  MARDİN BAROSU               ŞIRNAK BAROSU

BİNGÖL BAROSU                HAKKARİ BAROSU              MUŞ BAROSU                      TUNCELİ BAROSU

BİTLİS BAROSU                    IĞDIR BAROSU                    SİİRT BAROSU                      VAN BAROSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. MELİH EFE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.