SEMİNER

                           T O P L A N T I   R A P O R U

  Elazığ Barosu organizasyon sonucu 17.05.2014 tarihinde Tunceli, Van ve TBB Kamu Avukatları Komisyonu başkan Yardımcısı Av. Coşkun Türkmen’in katılım sonucu “Kamu Avukatlarının Sorunları ve çözüm Yolları “adlı toplantı yapılmış olup toplantı sonunda aşağıdaki konularda fikir birliğine varılmıştır.

1-Kamu Avukatlarının örgütlü bir şekilde hareket etmeleri için mutlaka Baroya kayıtlı olmaları zorunlu hale getirilmeli ve ödenecek baro aidatın yarı oranında olmalı bu aidatın ise tabi oldukları kurumlar tarafından ödenmelidir. Böylelikle baroya aidat nedeniyle kayıt olmama sorunu ortadan kalkmış olacaktır.

2-Kamuda çalışan ve avukatlar gibi dört yıllık fakülte mezunu olanlardan sadece avukatların ek göstergelerinin 3000 olduğu bu haksızlığın giderilmesi için bir an önce ek göstergenin en az 3600 olarak ve Özel Hizmet tazminatının teknik personelin almış olduğu düzeye çıkartılması için yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Kamuda görev yapan avukatların sayısı nazara alındığında Maliye Bakanlığının kamuda görev yapan avukatların mali haklarının iyileştirilmesi halinde mali bütçeyi sarsar şeklinde açıklamaların yerinde olmadığı sabittir.

3- 659 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede 6 aylık çalışma süresini doldurmayan Kamu Avukatının vekâlet ücretini hak etmeyeceği hükmü hakkaniyet aykırıdır. Çünkü1136 Sayılı Yasaya göre avukatın dosyaya vekâlet sunmasıyla vekâlet ücretine hak kazanır hükmüne aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle bu hükmün kaldırılması yerinde olacaktır.

4-Devletin 659 Sayılı KHK ye göre avukatlık hizmeti alımına başvurması yerinde değildir. Devletin bu alımda sözleşme ile vekâlet ücreti limitini koymayıp Kamu Avukatına vekâlet ücreti limitini düzenlemesi eşitlik ilkesine aykırıdır.

5-Avukatlık Yasa Taslağındaki Kamu Avukatlarına ayrı bir bölüm konulması sevindirici bir durumdur. Fakat taslağa konulan vekâlet ücretinin aylık ücret ibaresi çelişkilidir. Buradaki ücretin avukatın aylık net almış olduğu ücret veya her kamu avukatının aylık ücreti farklı olduğundan adaletsizliğin olmaması için memur maaş katsayısının 30.000 gösterge rakamı ile çarpılması sonucu bulunacak aylık brüt tutarın 12 katı şeklinde düzeltilmesi uygun olacaktır.  

6-Kamu Avukatlarının yapmış oldukları görevlerinin riskli olması nedeniyle kurumları tarafından hukuki sorumluluk sigortasının yapılması gerekir.

7-Keşif ücretlerinin kamuda sadece Hazine Avukatlarına ödenmesi aynı görevi ifa eden diğer avukatlara ödenmemesi hakkaniyete aykırıdır. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerekir.

8-Kamu Avukatlarının yapmış oldukları görevleri nedeniyle idareleri tarafından yapılacak denetimlerin hukuk eğitim almayan teknik personel tarafından değil hukukçu personel tarafından yapılmalıdır.

9-Kamu Avukatlarının Statü sorununun düzeltilmesi gerekmektedir. Bu sorun düzeltildiğinde mali hakları da kendiliğinden düzelecektir. Kamu avukatların hem idari hem de avukat olarak görev yapmaları uygun değildir. Kamu avukatlarının ülke çapında Başbakanlığa bağlı bir çatı altında toplanmalıdır. Ancak bu şekilde Kamu Avukatları bağımsız olarak görev ifa edeceklerdir.

10-Maliye Bakanlığı tarafından Kamu Avukatlarının almış oldukları maaş tutarını kamuoyuna yanlış yansıtmaktadır. Maliye Bakanlığının bütçesinden çıkmayan yıllık vekâlet ücretinin aylık maaşa yansıtılıp açıklamaktadır. Bu şekildeki açıklama; kamu avukatının maaşının çok yüksek olduğu imajını yansıtmaktadır. Bu şekildeki açıklamanın önüne geçilmesi için gerekli girişimlerin yapılması gerekir.

11- Mali haklarda yapılan iyileştirmelerin maaşa doğrudan yansıması temin edilerek emekli kamu avukatlarının mağduriyetleri önlenmelidir.

12- Kamuda çalışan avukatlara 2000 Makam tazminatı verilmesi,

        Yukarıda sunduğumuz sorunlarımızı ve haklarımızı her zaman ve her zeminde bir hukukçuya yakışır şekilde dile getirmeye devam edeceğiz, bu durum avukatlık mesleğinin önem ve saygınlığına yakışır şartların sağlanmasına kadar da devam edecektir. Kamuda çalışan avukatların mesleklerinin gerektirdiği hak ve yetkiler ile mali haklara ivedilikle kavuşturulmasını, YASAMA VE YÜRÜTME ORGANLARINDAN TALEP İLE KONUYU KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURURUZ.