ÖNEMLİ DUYURU
Tarih: 16.12.2019| Okunma Sayısı: 1604

TÜM MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATLERİNE

Konu:  Avukatların medya ve sosyal medya gibi iletişim araçlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallara ilişkin duyurudur.

Bir kısım meslektaşımızın medya ve/veya sosyal medya platformlarını kullanırken 1136 sayılı Yasası’na, TBB Avukatlık Meslek Kuralları’na, TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırı davranışlar sergiledikleri gözlemlendiğinden aşağıdaki duyurunun hazırlanması zarureti doğmuştur.

DUYURU

Son günlerde bir kısım meslektaşlarımızın şahsi sosyal medya hesaplarından ve kamuya açık bir kısım platformlardan gerçekleştirdikleri bazı paylaşımlarında;

-           Takip ettikleri davalarla ilgili ulusal ve yerel basında görsel veya yazılı röportajlar verdikleri,

-           Yazılı ve görsel medyada mesleki faaliyetini ön plana çıkaran haberler yapılması için girişimlerde bulundukları,

-           Danışmanlık hizmeti verilir gibi hukuki bilgilendirme ve içtihat metni paylaşımında bulunulduğu,

-           Sosyal medya üzerinden, belirlenen kanuni sınırları aşan sayfalar açarak bilgilendirme, içtihat metni paylaşımı gibi danışmanlık hizmetine yönelik paylaşımlar yaptıkları,

-           Adliyeden, duruşma salonundan, icra dairelerinden, ofisten ne kadar çok çalışıldığına, ne kadar çok iş takip edildiğine yahut takip edilen işler neticesinde ne tür başarılar elde edildiğine dair açıklamalar ve/veya fotoğraflar paylaşıldığı,

Gün boyu mesleki açıdan yapılan tüm iş ve/veya işlemlerin neredeyse tümünün dökümünün yapıldığı, (duruşmasına girilen mahkemelerin, gidilen adliyelerin, uğranılan icra müdürlüklerinin isimlerinin tek tek sayıldığı, o gün/ o gece kaç dilekçe yazıldığı, kaç görüşme yapıldığı vb)

-           Yine bazı STK’ların ‘’hukuk birimi sorumlusu’’ vb sıfatlarla danışmanlık hizmeti verildiği bilgisini de içeren kartvizitlerin dağıtıldığı ve/veya sosyal medya platformlarından paylaşıldığı,

-           ‘’…… konusunda sorunu olanlara ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti veriyoruz, davasını ücretsiz takip ediyoruz’’, ‘’…. mağdurları bize gelin, davanızı açalım, giderleri biz karşılıyoruz’’ gibi duyuruların medya ve sosyal medya aracılığıyla yapıldığı,

-           Gazete, dergi vb yayın organlarına mesleki faaliyetlerini, kendisini ve ofisini ön plana çıkaran röportajlar verildiği,

-Dosyalarda vekalet bulunmasına rağmen meslektaşlarını yerer mahiyette müvekkillere beyanlara bulunarak vekalet almak için vatandaşları yanlış yönlendirdikleri,

-Özellikle ceza dosyalarında olmak üzere bir kısım davalara ilişkin garanti verdikleri,

gibi ancak bir kısmını örneklendirebildiğimiz olumsuz örneklerin gözlemlendiği ve bunların her geçen gün arttığı bir gözlemlenmekte olup ,bu durum tüm meslektaşlarımızı zor durumda bırakıp,mesleğin saygınlığı ile bağdaşmamaktadır..

Bu ve benzeri paylaşımların ve davranışların  1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesi ile, TBB Meslek Kurallarının 3, 4, 5, 7, 8, 9, 37 ve 40. maddelerine, TBB Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 8/b, c, e ve 11. maddelerine aykırılık teşkil ettiği tartışmasızdır.

Yine 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun Baro Yönetim Kurulu’nun görevlerini düzenleyen 95. Maddesi uyarınca,

‘’Avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunmasını, mesleğin adalet amaçlarına uygun olarak bağlılık ve onurla yapılmasını sağlamak’’

‘’Mesleki ödevler hususunda Baro mensuplarına yol göstermek ve onlara bilgi  vermek ve mesleki görevlerin yapılıp yapılmadığını denetlemek, mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konuda her türlü yasal ve idari girişimde bulunmak’’ baro yönetim kurulunun asli görevlerindendir.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun Elazığ Barosu Yönetim Kuruluna yüklemiş olduğu ödevler uyarınca meslek onurunun ve meslek düzenin korunması, mesleğin adalet amaçlarına uygun olarak  bağlılık ve onurla yapılmasının sağlanması, mesleki ödevler bakımından  yol gösterilmesi, mesleğe ve meslektaşlara yönelik hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla; değerli meslektaşlarımıza yukarıda örneklerine yer verilen olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmaları, bu konuda daha dikkatli, titiz davranılarak, haksız rekabet yahut reklam niteliğinde paylaşım ve davranışlarda bulunulmaması ve bu tür paylaşımlara ve davranışlara mahal verilmemesi, mevcut paylaşımların ise ivedilikle kaldırılması hususunu hatırlatır, gereken hassasiyetin gösterilmesini rica ederiz.

Av. Mustafa YENTÜR

Elazığ Barosu Başkanı