KAMUOYUNA DUYURU
Tarih: 7.05.2020| Okunma Sayısı: 885

AVUKATLAR ve BAROLAR KAMUNUN VİCDANIDIRLAR!

Yargının 3 kurucu unsurundan bağımsız savunmayı temsil eden avukatlar, üstlendikleri bu görevle vatandaşların savunma hakkını adil bir şekilde kullanmalarını sağlayarak, tarih boyunca Adaletin ve Yargının ve de Devletin teminatı olmuşlardır.

Adalet mülkün yani Devletin temelidir. Bu manada avukatlar, bu ülkenin kalbi ve temel taşları arasındadır. Bu nedenledir ki  adaletin tecellisi için hak savunuculuğu yapan avukat; mülkün ta kendisidir.

Avukatlar olarak; hukuk devleti ilkesine, demokrasiye, temel insan hak ve hürriyetlerine ve en önemlisi bağımsız yargıya olan inancımız sonsuzdur. Bu inanç ve gaye ile de çalışma ve çabalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz.

Diğer taraftan;

Avukatlar ve Barolar kamunun vicdanıdırlar.

Bu özelliklerinden dolayı avukatlar, kamu adına belli bir tavrı temsil etme, ifade etme ve biçimlendirme yetkisine sahip kişiler olmak zorundadırlar.

Buradan hareketle bizlerin üstlendiği bu onurlu görev nedeniyle, yargı faaliyeti bir bütün olarak değerlendirilmeli, Avukatlar  yargının diğer unsurlarının yanında siyasi iktidarlar tarafından da ötekileştirilmemeli, dışlanmamalı ve hak ettiği saygınlığı görmelidirler. Bu da mesleki saygınlığının arttırılması, hukuk hizmetlerinin bireylere sunumunda etkinliğimizin ve mesleki faaliyetlerimizin kalitesinin yükseltilmesinden geçmektedir.

            Tüm bu izah edilenler karşısında kamuoyuna yansıdığı kadarıyla şayet Avukatlık Mevzuatı ya da Baroların seçim usulünün değiştirilmesine yönelik olarak bir çalışma yapılacaksa öncelikle bu hususun asıl muhatapları olan avukatlardan ve de avukatların temsilcisi konumundaki Barolardan görüş alınması zarurettir.

Henüz teyit edilmemekle beraber yazılı ve görsel basına yansıdığı kadarı ile 1136 sayılı kânun gereği Baroya kayıt zorunluluğunun kaldırma düşüncesinin de kabul edilmesi mümkün değildir. Zira üye olma zorunluluğu ortadan kaldırılması durumunda avukatlık mesleğinin geleceği marjinal grupların ya da tamamen üyesi hukukçulardan oluşan sivil toplum kuruluşlarının, platformların  inisiyatifine bırakılır.

Hali hazırda Baroların yetki ve görev tanımındaki Mesleki denetim ve disiplin mekanizması devre dışı kalır. Bir avukatın şube mahiyetinde birden fazla çalışma ofisi kullanmasının önü açılır. Meslek kuralları, mesleki liyakat ortadan kalkar. Baroların eğitim, etkinlik vs. mesleğe hizmet edecek argümanları elinden alınır.  Staj, Ruhsat, Özlük, Cmk, Adli yardımdan  dan kaynaklı müdafi/vekil görevlendirme, vb. gibi idari işlerdeki yetki başka birim ya da kurumlar tarafından yönetilir ve bu durum da Avukatlık Mesleğinin saygınlığına zarar verir.  Ayrıca Üye olma zorunluluğunun ortadan kaldırılmasının doğal sonucu olarak üye avukattan baro keseneği de (aidat) alınamayacağından ekonomik anlamda Barolar da zora girecek ve ekonomik güç birlikteliği adına tıpkı Bölge Müdürlükleri gibi Bölge Barolarının oluşumlarına zemin hazırlayacaktır.

Kamuoyundaki algının aksine avukatların çok ciddi sosyoekonomik sorunları bulunmaktadır. Bir de bu sorunların üzerine salgın kapsamında alınan tedbirler gelmiştir ki bu durum sorunların daha da artmasına sebep olmuştur / olacaktır. Avukatların mesleki ve sosyoekonomik sorunlarının bazısının giderilmesi için de yasal düzenleme gerekmektedir.

Yargının kurucu unsuru ve ayrılmaz parçası olan avukatlar ve barolar, siyasetçilerin de baro yöneticilerinin de siyasi/ideolojik malzemesi olmamalıdır.

Bu sebeplerle Basına yansıyan Avukatlık Kanununda yapılacak değişiklik tasarısına bu yönlerden itiraz ettiğimizi ve de itiraz etmeye devam edeceğimizi tüm meslektaşlarımızın ve de tüm halkımızın bilmelerini istiyoruz.

 

                                                                                              ELAZIĞ BAROSU BAŞKANI

                                                                                                   Av. Mustafa YENTÜR

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. MELİH EFE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.